Special Aesthetics Algowa maska plastyczna MARCEPANOWY RYŻ - 350g
SPECIAL AESTHETICS ALGOWA MASKA PLASTYCZNA MARCEPANOWY RYŻ
Alginate Plastic Mask Marzipan Rice Powder
Plastyczna maska algowa MARCEPANOWY RYŻ ze wskazaniem dla skóry wiotkiej, bez sprężystości. Maska jest bardzo wydajna (10g - na skórę twarzy) bardzo dobrze się przygotowuje (można dodać wody na każdym etapie przygotowania), nie spływa, ma naturalny zapach, można ją aplikować także na oczy i usta. Preparat profesjonalny w proszku - modelujący i okluzyjny.
Alginat - podczas zabiegów kosmetycznych daje „efekt okluzji”, czyli tworzy „film” na skórze, jaki powoduje zmniejszenie TEWL (Transepidermal Water Loss – transepidermalna utrata wody). Maska otwiera także pory skóry i pomaga wniknąć zaaplikowanym wcześniej składnikom aktywnym. Alginat to substancja w postaci proszku, o wysokiej porowatości, uzyskana ze ściany komórki algi. Podczas zabiegu proszek mieszany jest z wodą o temperaturze poniżej 36 st. C. Zmieszany z cieplejszą wodą zbyt szybko zastygłby. Tworzy się zawiesina o konsystencji gęstej śmietany, która nakładana jest na twarz, szyję lub dekolt, biust. Po kilku minutach zawiesina tężeje, dzięki czemu można ją ściągnąć jako jeden „gumowy” płat.
Puder ryżowy pozyskiwany jest z tzw. ryżu siewnego (Oryza sativa) i pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Puder ryżowy był znany już w XVI w. i używany przez gejsze w celu zmatowienia i wygładzenia skóry. Pierwszy puder w kompakcie wykorzystujący puder ryżowy powstał w latach 50. XX w. Ma właściwości łagodzenie stanów zapalnych, utrzymuje wodę w naskórku, pochłania nadmiar sebum, ujednolica koloryt i matuje skórę, nadaje jej miękkość i delikatność.